20-08-2018

De Energievrijstaat staat online

Zaterdag 21 januari 2023 was het zover! De première van film ‘De Energievrijstaat’ in De Cour in Terheijden. In de bomvolle zaal hoorde je af en toe een diepe zucht of een lachsalvo, maar het grootste deel van de avond kon je een speld horen vallen. Na afloop van de film volgden uiteenlopende reacties uit het publiek.

Een greep uit de vele reacties:

  • “Een indrukwekkende en indringende documentaire.”
  • Ik ben boos en teleurgesteld dat dit kan in Nederland. Zet door en geef niet op!
  • “Wat een werk is er de afgelopen jaren verzet en wat heeft Pim de Ridder een doorzettingsvermogen.”
  • “Ik ben er een beetje emotioneel van. Wat een aangrijpend verhaal en zo mooi in beeld gebracht. Ik ga nog een keer online kijken.”
  • “Moet de regelgeving in Nederland worden aangepast zodat de Energietransitie kan slagen?
  • “Kunnen wij als Terheijdenaren op de een of andere manier meehelpen zodat het zonnepark er toch komt?”

Documentairemakers blij met reacties

Voor de betrokkenen was het fijn om te horen wat de film losmaakt. In de foyer onder het genot van een drankje vertelden de documentaire makers (Anne van Riel & Sabine Eijkholt): “Het was een indrukwekkende avond. Wat zijn we trots dat de film zoveel losmaakt bij kijkers en blij dat het de vechtlust aanwakkert. Samen komen we veel verder! We hopen dat de documentaire mensen activeert om mee te helpen de energietransitie in Terheijden, en in Nederland, te versnellen.”

Trotse voorzitter

Voorzitter Theo den Exter (Traais Energie Collectief) is trots op het eindresultaat. “Sabine en Anne hebben een aansprekende documentaire gemaakt over de lastige momenten in ons prachtige project. Inderdaad gaat de Energievrijstaat niet altijd over rozen. Maar door deze tegenstelling wordt weer eens duidelijk hoe mooi het is dat de andere energieprojecten waar we met ons collectief mee bezig zijn wel succesvol zijn. Laten we hopen dat ons gemeentebestuur snel een mogelijkheid vindt om onze energiepuzzel compleet te maken.”

Was je er niet bij in De Cour? Je kunt de film bekijken op de energievrijstaat.nl