20-08-2018

De Heldenreis van de Traaienaren

“Het begint met een droom”

 

Het verhaal van het Traais Energie Collectief startte een aantal jaren geleden met een droom; het realiseren van energievrijstaat Terheijden. Maar hoe komt men in Terheijden van ‘Het lukt zeker niet, hè?’, naar ‘Ja da wil ik!’

Antropoloog Ragnhild Scheifes deed de afgelopen anderhalf jaar onderzoek in Terheijden. Ze ging op zoek naar de succesfactoren en schreef het antropologisch verslag: ‘De Heldenreis van de Traaienaren’.

Donderdag 30 september jl. presenteerde Scheifes de resultaten van haar onderzoek tijdens de bijeenkomst ‘De Heldenreis van de Traaienaren. Tijdens een tweetal sessies gingen we vanuit het Traais perspectief met gemeenten en lokale initiatieven in gesprek. Tijdens beide sessies werd het verslag uitgediept en bespraken we met de aanwezigen ingebrachte casussen. We hebben de gereedschapskist samen verder gevuld en gekeken of we de Traaise aanpak ook op andere plaatsen in Brabant vorm kunnen geven.

De aanwezigen waren enthousiast over het onderzoek en de inzichten in de Traaise werkwijze. Met veel inspiratie vertrok men uit Terheijden op weg naar een duurzame toekomst!

 

Bas Köhler maakte voor iedere hoofdstuk van het verslag een tekening, hieronder een drietal tekeningen.