20-08-2018

€ 3,4 miljoen voor aardgasvrij centrum Terheijden

De subsidie maakt deel uit van de regeling ‘Proeftuinen aardgasvrije wijken’ van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).  Van de 75 gemeenten die een subsidieverzoek hebben gedaan, is Drimmelen een van de 20 gemeenten die een bijdrage ontvangt. Samen met Eindhoven en Tilburg is het de enige Brabantse gemeente.

Twee fasenplan

Het Traais Energie Collectief wil Terheijden aardgasvrij maken in twee fasen. De subsidie maakt uitvoering van de eerste fase mogelijk: Het aanleggen en aansluiten van een innovatief warmtenetwerk in het centrum van Terheijden. Warm water uit de Mark, aangevuld met biomassa, gaat het netwerk van warmte voorzien. Het collectief hoopt dat de aanleg van het netwerk in het voorjaar van 2019 van start kan. Centrale gebouwen, zoals kerk en zwembad en huishoudens in het centrum kunnen daarna op het netwerk worden aangesloten. Huishoudens in Terheijden bepalen straks zelf of ze hier aan mee doen.

Steun in de rug

Wethouder Jürgen Vissers is blij met de toekenning: ‘Wij zijn ons bewust van het feit dat we de stap naar andere energiebronnen moeten maken. Dat het Rijk ons hierbij gaat helpen is een mooie steun in de rug.’ Ook Pim de Ridder, mede-initiatiefnemer van TEC is enthousiast: “Na de toekenning van een voorlopige vergunning voor Windpark de Noord vorige week, is dit opnieuw een opsteker voor ons initiatief. De puzzelstukken die nodig zijn om Terheijden energieneutraal te maken, met energie uit zon, wind en water, vallen steeds meer op hun plek. We zijn hard op weg om het eerste energieneutrale dorp van Brabant te worden.’

Het programma Aardgasvrije Wijken

Het ministerie van BZK heeft van 75 gemeenten een plan ontvangen voor deelname aan het programma Aardgasvrije Wijken. Voor het programma is een rijksbijdrage van 85 miljoen euro beschikbaar voor ongeveer 20 wijken. De proeftuinen zijn bedoeld om te leren hoe samen met bewoners, bedrijven, vastgoedeigenaren, woningcorporaties, netbeheerders, energieleveranciers en andere betrokken partijen een bestaande woonwijk succesvol aardgasvrij gemaakt kan worden.

Meer weten? Kom naar de Meet Up op donderdag 11 oktober.

Je kunt hier ook onze animatie over het Traais warmtenet bekijken.