20-08-2018

Meesterwerk over duurzaam Terheijden

Fenna en Nadine van De Zeggewijzer zijn met hun meesterwerk over het Traais Energie Collectief schoolwinnaar geworden bij het project Van Vakwerk tot Meesterwerk. Ze gaan door naar de grote finale op 16 november. Ze nemen het op tegen leerlingen uit de regio.

Van Vakwerk tot Meesterwerk is een project waarbij leerlingen van groep 8 kennismaken met vakmensen. Vakmensen die werken met hun hoofd en handen en zich hebben gespecialiseerd in techniek. Ook basisschool de Zeggewijzer doet mee aan het project, dat het thema duurzaamheid heeft. De vriendinnen Fenna en Nadine hadden snel hun keuze gemaakt en maakten een meesterwerk over het Traais Energie Collectief.

De leerlingen herinnerden zich een bericht uit Rondom de Toren over de oprichting van het Collectief, een mooi voorbeeld van duurzaamheid in het eigen dorp. Ze stuurden een e-mail naar het collectief met het verzoek om een interview en die kregen ze. Pim de Ridder, een van de initiatiefnemers, vertelde de scholieren alles over duurzame energie en hoe de inwoners van Terheijden hun dorp energieneutraal kunnen maken.

Energietafel
Dinsdagavond 7 november vond de afsluiting van het project plaats op De Zeggewijzer. Onder enorme belangstelling presenteerden de leerlingen hun meesterwerken. Nadine en Fenna hadden prachtige panelen gemaakt om hun verhaal over een energieneutraal Terheijden toe te lichten. Vol enthousiasme vertelden ze het publiek over de uitstoot van CO2 en waarom zonnepanelen en windmolens belangrijk zijn om deze schadelijke broeikasgassen tegen te gaan.

“We mochten zelfs de Traaise energietafel lenen”, vertelt Nadine. “Op een scherm kun je daarmee laten zien hoeveel energie Terheijden krijgt, als je bijvoorbeeld een eigen windmolen in het dorp neerzet. Zet je naast de windmolen ook nog zonnepanelen op de energietafel, dan zie je de teller omhoog gaan. Echt gaaf!” Fenna vult aan: “Het is een leuk project en we hebben veel geleerd. Heel bijzonder dat iemand zo’n project kan ontwikkelen.” Samen hebben Nadine en Fenna een flink staaltje vakwerk geleverd, met een prachtig eindresultaat.

Op 16 november hebben Nadine en Fenna De Zeggewijzer vertegenwoordigd tijdens de regionale finale waaraan 22 scholen deelnamen. Helaas geen top drie notering voor de meiden, maar ze zijn wel een mooie ervaring rijker.

Fenna en Nadine, gefeliciteerd met jullie knappe prestatie!