20-08-2018

Het Puzzelbad als inspiratie

De oprichters van het Puzzelbad waren hun tijd ver vooruit volgens Pim de Ridder. “Eigenlijk is het Puzzelbad ontstaan met ‘crowdfunding’, alleen heette dat toen nog niet zo. De inwoners van Terheijden wilden graag een zwembad, maar de gemeente kwam 20.000 gulden tekort om het te bouwen. De Terheijdenaren hebben toen het geld bij elkaar gebracht, door puzzelstukjes te kopen voor een paar gulden per stuk. Samen hebben ze zo het bad bij elkaar gepuzzeld.”

Leefbaarheid

De aanpak van het Puzzelbad heeft het Traais Energie Collectief ge├»nspireerd. “Met de actie voor het Puzzelbad heeft Terheijden laten zien, dat ze heel goed voor zichzelf kan opkomen en dat de inwoners bereid zijn om de krachten te bundelen voor de leefbaarheid van het dorp. Wat we toen konden, kunnen we nu ook: samen een energiepuzzel leggen en het dorp energieneutraal maken”, stelt De Ridder.

Boek

Sinds de start van het Puzzelbad heeft het zwembad herhaaldelijk onder druk gestaan. Telkens weer slaagden de inwoners van Terheijden erin om het bad voor het dorp te behouden. Jan van Vliet van Heemkundekring De Vlasselt schreef een boek over de roerige geschiedenis van het dorpsbad. Het boek ‘Het Puzzelbad’ van Heemkundekring De Vlasselt is hier te downloaden.

14 juni 2017