20-08-2018

In BN DeStem; komen de grootse zonnevelden rond Terheijden er wel?

Donderdag 22 oktober in BN DeStem

Rechter schrapt vergunning: komen de grootse zonnevelden rond Terheijden er wel?

TERHEIJDEN – Zonnepark De Bergen in Terheijden zit plotseling zonder vergunning. En hoe zit het met de andere plannen voor zonnevelden in de gemeente Drimmelen nu de rechter heeft ingegrepen?

De aanleg van zonnepark De Bergen loopt zeker een half jaar vertraging op nu de bestuursrechter heeft bepaald dat de gemeente Drimmelen ten onrechte een vergunning heeft gegeven om er de komende 25 jaar zonne-energie op te wekken.

Het Traais Energie Collectief (TEC), dat streeft in 2025 energieneutraal te zijn, is zo de dupe van een conflict tussen zonneparkontwikkelaar NaGa Solar en de gemeente Drimmelen.

NaGa Solar had grote plannen voor zonne-energie in het Drimmelense buitengebied: twee zonneparken bij Hooge Zwaluwe, een bij Lage Zwaluwe en een bij Wagenberg.
Vorig jaar besloot de gemeente echter daarvoor geen vergunning te verlenen. Daardoor keerde de rust terug bij inwoners van de dorpen en het buitengebied.

Zij waren in opstand gekomen tegen de komst van zonnevelden in de polders.
De bewoners voelden zich vooral overvallen door vele initiatieven in hun omgeving waarbij zij niet betrokken werden. Omdat er voor de plannen van het TEC wel voldoende draagvlak was onder de bevolking, gaf Drimmelen dat project wel een vergunning.

NaGa Solar greep dus mis, maar liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Deze oordeelde maandag dat Drimmelen de projecten van NaGa Solar niet op dezelfde manier heeft beoordeeld als die van het TEC.

Ommekeer

“Doordat er onrust was ontstaan bij bewoners, maakte de gemeente opeens een ommekeer in het beleid”, zegt advocaat Willem Remie namens NaGa Solar. “TEC kreeg wel een vergunning, maar het lijkt erop dat de gemeente zich hier vooral heeft laten leiden door gevoel en minder door feiten die te staven zijn.”

De rechter heeft de besluiten van de gemeente Drimmelen daarom vernietigd. Dat geldt niet alleen voor het weigeren van de vergunningen voor de vier projecten van NaGa Solar, maar ook voor de verleende vergunning aan het TEC.

“Wij zijn dus uiteindelijk het slachtoffer van deze zaak”, zegt Pim de Ridder van het TEC. “We zijn drie jaar geleden gestart met dit initiatief, maar deze uitspraak levert ons weer een half jaar en misschien zelfs wel een jaar vertraging op. We denken erover om in hoger beroep te gaan. Dan zijn we zelf aan zet en minder afhankelijk van de gemeente.”

Ook gemeente Drimmelen onderzoekt of zij bij de Raad van State in beroep gaat tegen de uitspraak of ervoor kiest een nieuw besluit te nemen. “De uitspraak wordt momenteel zorgvuldig bestudeerd om de juiste vervolgstappen te kunnen gaan zetten.”

 

40.000 zonnepanelen

In zonnepark De Bergen komen zo’n 40.000 zonnepanelen te staan. Deze zonnepanelen leveren jaarlijks genoeg energie voor 3.000 huishoudens. Dit is meer dan het aantal huishoudens in Terheijden.

De energie die overblijft wordt samen met de energie uit de TEC-windmolen langs de A16 gebruikt om water uit de Mark te verwarmen tot 70 graden, zodat het gebruikt kan worden voor het warmtenetwerk. Daar worden zo’n 334 woningen in Terheijden op aangesloten.

Een vertraging van de aanleg van het zonnepark heeft volgens Pim de Ridder van het TEC geen invloed op de aanleg en het gebruik van het warmtenetwerk. “Dan kopen we tijdelijk stroom in van windpark Hazeldonk”, zegt hij.

Ook verwacht hij nog steeds dat Terheijden in 2025 energieneutraal is, ondanks de vertragingen die het initiatief inmiddels heeft opgelopen. “We hebben een ruime marge genomen.”