20-08-2018

Nieuwe plannen Kleine Schans eren het verleden

Het college van Drimmelen heeft het nieuwe schetsontwerp voor de Kleine Schans in Terheijden vastgesteld. Het ontwerp is een eerbetoon aan het verleden met een hoofdrol voor het water. Ook is een toegangspad naar onze Energiebrouwerij opgenomen in de plannen.

De ideeën worden toegelicht tijdens de informatieronde van de gemeenteraad op donderdag 16 juni 2022 om 19.30 uur in het gemeentehuis in Made. Ben je benieuwd naar de plannen? Je bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn en eventuele vragen te stellen. Het persbericht van de Gemeente Drimmelen hebben we hieronder geplaatst.

 


Persbericht Gemeente Drimmelen
13 juni 2022

 

Het college van Drimmelen heeft het nieuwe schetsontwerp voor de Kleine Schans in Terheijden vastgesteld. Dit ontwerp is een eerbetoon aan het verleden, waarin er een hoofdrol weggelegd is voor water. Op donderdagavond 16 juni 2022 wordt het ontwerp tijdens de informatieronde gepresenteerd, toegelicht en geïnteresseerden kunnen dan ook hun vragen stellen over het ontwerp.

Wethouder Lieke Schuitmaker: “Met deze plannen zetten we niet alleen het verleden van Terheijden in het zonnetje, maar verbinden we de geschiedenis van de Kleine Schans ook met wat Terheijden zo bijzonder maakt, zoals het water, de Mark, de haven, en het Traais Energie Collectief (TEC).”

Beleef de kracht van water

Het nieuwe ontwerp van de Kleine Schans neemt de bezoekers mee in de geschiedenis van dit bijzondere vestingwerk dat deel uitmaakt van de Zuiderwaterlinie. Vanaf de haven gezien wordt de dam naar de Schans omgetoverd tot een bijzondere Watertrap, die de mensen uitnodigt om er overheen te lopen. Op de dam komen zogenaamde karrensporen die de vroegere verbinding tussen de Schans en de omgeving symboliseren. Aan weerszijden daarvan komen traptreden met zeven niveaus die de Watertrap vormen. Het water wordt opgepompt vanuit de gracht en stroomt via de traptreden weer terug de gracht in. Aan beide zijden van de dam komen in de gracht waterspuwers.

De toegang met de Watertrap is ook geschikt voor incidenteel autoverkeer in verband met de evenementen en is toegankelijk voor minder valide bezoekers. De Kleine Schans zelf blijft verder behouden zoals die nu is. Visstoep en duiker onder de dam. In het ontwerp staat op verzoek van de vissers ook een visstoep voor minder valide vissers. En er komt een duiker onder de dam om het water door te laten stromen.

Samenwerking met de Energiebrouwerij

Naast de Kleine Schans ligt de Energiebrouwerij van het Traais Energie Collectief (TEC). Deze brouwerij wordt een ontmoetingsplek en de plaats waar bezoekers straks van dichtbij kunnen zien hoe duurzame Traaise energie wordt gemaakt. Ook wordt hier het verhaal van TEC verteld om anderen – energiecoöperaties, dorpen en gemeenten- te inspireren.

Met het collectief is besproken dat deze locatie de plek is waar bezoekers aan de Kleine Schans gebruik kunnen maken van de horeca. Die verbinding wordt concreet gemaakt door de aanleg van een pad en bewegwijzering tussen de Kleine Schans en de Energiebrouwerij.

Recreatief versterken

Al enige tijd is er de wens om de Kleine Schans in Terheijden op het gebied van recreatie te versterken, binnen de mogelijkheden die er zijn. Eerder werden al informatieborden en vlaggen van de Zuiderwaterlinie geplaatst, om het verhaal van het verleden te delen met de bezoekers. En na een lange zoektocht waarbij verschillende opties bekeken en besproken zijn, ligt er nu een nieuw ontwerp dat binnen de uitgangspunten en het beschikbare budget past. De aanleg van de Watertrap realiseert de volgende doelstellingen: versterking van ecologische waarde; versterking van cultuurhistorische waarde en versterking van attractieve waarde van de Kleine Schans.