20-08-2018

Rechter maakt haast met definitieve uitspraak vergunning Zonnepark de Bergen

Er blijft voorlopig een streep staan door de bouwvergunning voor Zonnepark de Bergen. Wel koerst de Raad van State (RvS) af op een snel definitief besluit over de vergunning. Het Traais Energie Collectief krijgt daarmee binnen enkele maanden duidelijkheid over de komst van het zonnepark.

Hoger beroep
Najaar 2020 haalde de rechtbank in Breda een streep door de bouwvergunning voor Zonnepark de Bergen. De rechtbank vond de vergunning die door gemeente Drimmelen werd verleend niet goed onderbouwd. Zonnepark de Bergen BV ging tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Verzoek aan Raad van State
In afwachting van de uitspraak vroeg Zonnepark de Bergen BV de RvS in februari om de vernietiging van de vergunning voorlopig ongedaan te maken. Deze week kwam de uitspraak over dit verzoek: de RvS gaat er helaas niet in mee. Dit betekent dat de voorbereidingen voor het zonnepark voorlopig noodgedwongen nog stilliggen.

Spoeddatum
Het goede nieuws is dat de RvS een spoeddatum heeft vastgesteld voor de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep. Deze zitting vindt plaats op donderdag 3 juni 2021. Na de zitting wil de RvS vóór 1 september 2021 een definitieve uitspraak over de vergunning doen. De rechter geeft hiermee vooral aan dat het project nu gebaat is bij een snelle definitieve beslissing.

Positief gestemd over uitspraak
Pim de Ridder (initiatiefnemer Traais Energie Collectief) is positief over de uitspraak: ‘Ik ben tevreden met de uitspraak van de rechter. Zoals de rechter aangeeft is een versnelde uitspraak heel goed voor Zonnepark de Bergen. Dit geeft het Traais Energie Collectief binnen enkele maanden duidelijkheid. Hopelijk hebben we dit najaar de felbegeerde onherroepelijke vergunning voor het zonnepark op zak en kan de bouw eindelijk van start. Een belangrijke stap vooruit richting een energieneutraal Terheijden.’