20-08-2018

Traais Energie Collectief van start

Terheijdenaren gaan zelf lokale, duurzame energie opwekken

Terheijden als eerste dorp in Brabant energieneutraal. Dat is het ambitieuze doel van het Traais Energie Collectief dat woensdag 14 juni jl. in het Witte Kerkje in Terheijden is gelanceerd. Het Collectief van en voor Terheijdenaren wil zelf lokale, duurzame energie gaan opwekken. De opbrengsten komen ten goede aan de inwoners en het dorp.

Duurzame energie is de toekomst

“Als we willen blijven leven zoals we nu doen, dan moet de knop om. Fossiele brandstoffen – kolen, aardolie en gas – raken op en vervuilen de aarde. Het enige alternatief, is overstappen op duurzame energie”, vindt Petra Kimmel, inwoner van Terheijden. Samen met Pim de Ridder, oud-Terheijdenaar en expert op gebied van duurzame energieprojecten, staat ze aan de basis van het Traais Energie Collectief.

Energiepuzzel

De plannen van het Traais Energie Collectief zijn als een puzzel. Deze duurzame puzzel werd woensdagavond 14 juni in het Witte Kerkje toegelicht door De Ridder. Ruim vijftig inwoners en ondernemers uit Terheijden keken belangstellend toe hoe hij de verschillende puzzelstukjes benoemde en op de juiste plaats zette. Een puzzel die het Collectief in de komende tien jaar in elkaar wil zetten, om uiteindelijk het hele dorp te voorzien van lokaal opgewekte duurzame energie.

Terheijden energieneutraal

“In het dorp en de directe omgeving zijn veel duurzame energiebronnen aanwezig, die we kunnen benutten”, zegt De Ridder. Hij wil zijn ervaring als ontwikkelaar van duurzame energieprojecten graag inzetten voor het dorp. “Met energie uit de Mark, warmte uit de Vaarkant, eigen windmolens op de Noord én zonnepanelen op openbare gebouwen is Terheijden straks helemaal zelfvoorzienend. Terheijden heeft alles in zich om het eerste energieneutrale dorp van Brabant te worden.”

Iedereen kan meedoen

Iedereen uit Terheijden en omgeving kan meedoen en lid worden van het Collectief. “Via het Traais Energie Collectief maken we duurzame energieprojecten mogelijk. De deelnemers worden eigenaar van windmolens, zonnepanelen en winning van aardwarmte. Omdat het eigendom lokaal is, bepalen we zelf wat we doen met de potentiële winst. Die gaat in onze eigen portemonnee of we besteden het aan projecten die de leefbaarheid in ons dorp te vergroten. Een duurzame samenleving ontwikkelen in ons eigen dorp, dat is onze toekomst!”, aldus Kimmel.

Avondvullend programma

De bezoekers aan de bijeenkomst werden getrakteerd op een afwisselend programma. Weervrouw Margot Ribberink onderstreepte in een presentatie nog eens de ernst van klimaatverandering en de noodzaak om over te stappen op duurzame energie. Cabaretier Frank van Pamelen gaf op humoristische wijze zijn kijk op het initiatief. De Amerikaanse president Kennedy voorzag volgens Van Pamelen al dat Terheijden een grote rol zou gaan spelen in de geschiedenis, toen hij de legendarische woorden sprak: ´I don’t know if we make it, but at least we have to traai.´

Het Bloomline Jazz Quintet zorgde voor muziek. Stageheat uit Breda eindigde met een spetterende presentatie van het logo van het Traais Energie Collectief. Tekenaar Bas Kohler legde de avond vast met zijn tekenpen. Zijn beeldversldag kun je hier bekijken. Meer foto’s vind je op Facebook.

Vragen over het Traais Energie Collectief? Neem hier contact met ons op.

Lees ook het artikel in BN De Stem van Marja Klein Obbink, `Terheijden gaat zelf energie maken´, 15 juni 2017