20-08-2018

Verslag Meet Up 1 oktober

Vrijdag 1 oktober kon de Meet Up van het Traais Energie Collectief eindelijk weer ‘live’ doorgaan. Een kleine 100 bezoekers kwam af op onze TEC-circustent. Die stond op het weiland van Anja en Kees van Oosterhout aan de Bergen. Niet zomaar een plek, maar de locatie waar ons Traaise zonnepark is gepland.

Er was een hoop te bespreken. Was je er niet bij? Of kijk je graag nog even terug? We hebben een aftermovie gemaakt en de avond voor je samengevat.

Energieprijzen door het dak

Het zal je niet zijn ontgaan. De energieprijzen gaan door het dak. Of we in de toekomst met z’n allen net zoveel gas krijgen als we willen is niet langer zeker. De Groningse gaskraan gaat dicht en aan Poetin laten we het liever niet over. Maar als we genoeg duurzame energie voor onszelf opwekken zijn we onafhankelijk van een grillige fossiele energiemarkt. Onze energieprijs wordt dan voorspelbaar. Met een eigen energievoorziening in Terheijden hebben we zelf de regie! Overstappen op Traaise Energie kan nu al. Heb jij hier belangstelling voor of heb je vragen? Laat het ons weten.

Bouwvoorbereiding Windmolen De Noord van start

Met de aanleg van een kraanopstelplaats is de bouwvoorbereiding van Windmolen De Noord nu echt gestart. Fabrikant Nordex is de producent van de molen. Met wieken van ruim 70 meter lang en een mast van 135 hoog wordt het een grote turbine. Net zo groot als zijn vijf mede-molens bij knooppunt Zonzeel. Maar met 5,7 MW heeft onze Traaise Molen net wat meer vermogen dan de rest. Volgens de planning draaien de wieken in de herfst van 2022.

Zoals op elke windmolen prijkt straks bovenaan een logo. Dat zou zomaar ons TEC-logo kunnen zijn. Over in welke vorm precies zijn de meningen vanavond nog verdeeld. Belangrijk om te onderzoeken is de lees- en zichtbaarheid van het logo vanaf de snelweg.

Traais Warmtenetwerk

In een kelder naast de Energiebrouwerij maken we straks de warmte voor het Traais Warmtenetwerk. Het maken en leveren van warmte loopt helaas vertraging op. Een belangrijke oorzaak is de vervuilde grond onder nieuwbouwwijk De Weelde. Die moet eerst opgeruimd worden. Pas als dit klaar is mogen we aan de slag met de bouw van de kelder. Ook mogen we pas dan de leiding voor het warmtenet onder De Weelde leggen. Ons leidingtracé gaat van de Energiebrouwerij via De Weelde naar de woningen in het dorp.

We schatten in dat we zomer 2022 de eerste warmte kunnen leveren. Dit wordt eerst nog elektrisch verwarmd. Later maken we uit oppervlaktewater van de Mark warmte uit eigen bron. De vergunning die we hiervoor van het Waterschap nodig hebben is binnen. In de loop van volgend jaar hopen we ook de andere benodigde vergunning, om een aansluiting door de dijk te graven, te krijgen. Een andere bron van warmte die we op het oog hebben is geothermie. In 2020 is ons een opsporingsvergunning verleend.

Op onze website lees je meer over de planning van de aanleg van het warmtenet.

Zonnepark de Bergen

Voor Zonnepark de Bergen is het nog altijd nagels bijten. De Raad van State gaf eind september aan dat de uitspraak over de omgevingsvergunning opnieuw is vertraagd. De Raad heeft tijd nodig om zich te bezinnen op het gevoerde beleid van de gemeente Drimmelen. Als het aan ons ligt gaat de bouw snel van start. Met een netinpassing en de noodzakelijke subsidie op zak en de financiering in gang gezet zijn de voorbereidingen zo goed als klaar. Lees hier meer over de zaak (Bron: Dagblad de Stem).

Zonnedak voor Willem Tell

Voor Willem Tell zit er schot in de zaak. Het zonnedak op het gebouw van de schietclub wordt dit najaar gebouwd. De netinpassing en de financiering van de 120 panelen en de installatie is rond. Het RVO heeft SCE-subsidie aan ons toegekend. Via deze SCE-regeling (voorheen de postcoderoosregeling) kunnen inwoners mee-investeren in de panelen. Binnenkort hoor je hierover meer.

Nieuwe investeringsronde

Vorige maand is de eerste aflossing uitgekeerd aan inwoners die geïnvesteerd hebben in Bouwstenen van de Traaise Energie Maatschappij. Bezoekers van de Meet Up kregen de vraag voorgelegd of zij belangstelling hebben voor een nieuwe investeringsronde. Een meerderheid gaf aan dit te zien zitten. Goed om te weten! Het bestuur gaat er mee aan de slag.

Energie besparen in jouw huis

Terheijdenaren kunnen aan de slag met de ‘doe de lek check’. Vrijwilligers die hiervoor zijn opgeleid gaan bij je thuis op zoek naar kieren en naden in jouw woning. Door de zwakke plekken in je woning op te sporen verhoog je je wooncomfort en leer je je huis beter kennen. Bekijk ook de video voor meer informatie over het project ‘doe de lek check’.  Heb je vragen over energiebesparing? Stuur een mail naar energiebesparing@traaisenergiecollectief.nl

Iedereen hartelijk dank voor de komst. Tot de volgende!