20-08-2018

Windmolen De Noord gaat polderwind vangen

Eind oktober maakte Provincie Noord-Brabant bekend dat er bij knooppunt Zonzeel langs de A16 zes windmolens komen. Vijf komen er in handen van traditionele energiebedrijven. Eén molen is voor het Traais Energie Collectief.

Initiatiefnemer Pim de Ridder: ‘Dit is een groot succes voor het collectief. We krijgen hiermee de kans om in eigen hand een echte Traaise molen te ontwikkelen. Het wordt een grote molen met een tiphoogte van 210 meter en een vermogen van rond de 4MW. We gaan ervan uit dat we de aanvraag voor de omgevingsvergunning rond carnaval 2018 kunnen indienen. Net na de zomervakantie 2018 weten we dan of we de vergunning krijgen. De volgende stap is het aanvragen van de SDE-subsidie in het najaar, dat is een belangrijke overheidssubsidie op het produceren van duurzame energie. Als we dit in gang hebben gezet, kunnen we eind 2018 starten met de bouwvoorbereiding. Dan heb je het over concrete zaken als de financiering en de keuze voor de fabrikant die de turbine gaat leveren.’

Windmolen De Noord moet in 2020 draaien. De molen gaat, in zijn eentje, stroom leveren aan ruim 2.800 Terheijdense huishoudens.