20-08-2018

Zonneparkconflict duurt voort; nog steeds geen groen licht voor De Bergen

In BN DeStem van woensdag 30 juni 201

TERHEIJDEN – Het Traais Energie Collectief (TEC) is de dupe van een conflict tussen zonneparkontwikkelaar Naga Solar en de gemeente Drimmelen. De Raad van State boog zich dinsdag over deze kwestie.

Lees het complete artikel hieronder of de website van BN DeStem


Het is nog altijd niet duidelijk of het TEC het zonnepark aan de Bergen in Terheijden mag ontwikkelen. ,,We hebben al een hoop heisa gehad over dit park”, zegt TEC-voorzitter Theo van Exter. ,,Als dit afgewezen wordt lopen we jaren vertraging op met de energietransitie.” Het TEC kan niet verder met zijn zonnepark nu de gemeente Drimmelen en Naga Solar weer tegenover elkaar voor de rechter staan. Naga Solar wilde vier zonneparken in het buitengebied van Drimmelen bouwen, maar de gemeente gaf hiervoor geen toestemming. ,,De bevolking moet het eens zijn met al die hectares zonnepanelen in de achtertuin”, laat de gemeente weten.

Grote maatschappelijke meerwaarde

Daarom verleende Drimmelen alleen een vergunning aan het TEC voor zonnepark De Bergen dat volgens de gemeente een grote maatschappelijke meerwaarde heeft. Bovendien keerde met het afwijzen van de andere plannen de rust terug bij de inwoners van de dorpen en het buitengebied. Zij voelden zich overvallen door de vele initiatieven in hun omgeving.

Drimmelen onderbouwde de afwijzingen van de zonneparken bij Hooge Zwaluwe (twee), Lage Zwaluwe en Wagenberg met een puntensysteem, maar daar is Naga Solar het niet mee eens. In oktober 2020 stelde ook de rechter dat de gemeente onduidelijke criteria had gebruikt en veegde de vier weigeringen en de verleende vergunning aan TEC van tafel.

Onduidelijk puntensysteem

Nu dient de zaak in hoger beroep en buigt de Raad van State zich over het puntensysteem van Drimmelen. Het is voor Naga Solar onduidelijk waarom De Bergen beter scoort op onderdelen als participatie van bewoners en maatschappelijke meerwaarde.
Zo geeft het Naga Solar-park aan de Vierendeelseweg in Lage Zwaluwe toegang tot een natuurgebied en komen er wandelpaden voor recreatie. Gemeente Drimmelen waardeert dit met één punt, terwijl De Bergen op hetzelfde onderdeel twee punten scoort.

Bijzondere plek

,,Dat komt omdat De Bergen op een bijzondere plek ligt die bijna niet opvalt”, zegt de gemeente. ,,Het is de combinatie van factoren die de maatschappelijke meerwaarde veroorzaakt. De projecten van Naga Solar hebben dat niet.”
Zonnepark De Bergen is een van de energiebronnen waarmee het TEC Terheijden in 2025 energieneutraal wil maken. Het TEC wacht daarom in spanning op de uitspraak. Die wordt verwacht in zes tot twaalf weken.