20-08-2018

Energievoorziening E-veld

De toekomstige woningen op het E-veld worden aangesloten op het Traais Warmtenetwerk van het Traais Energie Collectief (TEC). TEC bouwt aan een duurzame, eigen energievoorziening voor Terheijden. Met zon, wind en warmte maken we Terheijden als eerste dorp in Brabant energieneutraal. Iedereen in deze nieuwe wijk krijgt straks Traaise warmte en woont in een comfortabel en duurzaam verwarmde woning. Bewoners kunnen ook Traaise stroom afnemen van de Traaise Energie Maatschappij (TREM).

Eigen lokaal energiebedrijf

De TREM is een lokaal energiebedrijf waar je je energie kunt afnemen. De energie die we leveren is duurzaam en in ons eigen dorp opgewekt. Dit doen we met Zonnepark de Bergen en Windmolen de Noord. Tot het moment dat het zonnepark en de windmolen stroom gaan leveren gebruiken we lokaal opgewekte energie van Windpark Hazeldonk-Breda. De Terheijdenaren worden samen eigenaar van hun eigen energie maatschappij, zo hebben we als inwoners regie over onze eigen energie.

Eerste Traais Warmtebedrijf

Het Eerste Traais Warmtebedrijf (ETW) is onderdeel van de TREM. ETW maakt warmte en levert dit in de woningen op het E-veld af. Het warmtenetwerk en de installaties om warmte te maken brengen we onder in het ETW. Zo hebben we de hele keten – van opwek tot levering van warmte- in eigen hand.

Laag temperatuur netwerk

Voor het E-veld leggen we een laag temperatuur netwerk aan (40 graden). De warmte voor dit netwerk halen we uit de retourleidingen van het hoog temperatuur netwerk dat is aangelegd in het centrum van ons dorp. De retour temperatuur van 40 graden is voldoende om de woningen op het E-veld te verwarmen. Het tapwater wordt in iedere woning verwarmd naar 60 graden.

Energiebrouwerij

In het centrum van het dorp werken we aan een Energiebrouwerij. De opgewekte stroom van zonnepark de Bergen en Windmolen De Noord komt hier samen en gaat vanuit hier het elektriciteitsnet op. Ook maken we op deze locatie warmte voor het Traais Warmtenetwerk. De Energiebrouwerij wordt een ontmoetingsplek: het hart van energiedorp Terheijden.

Concept contract

Ben je geïnteresseerd in een duurzaam verwarmde woning op het E-veld en wil je alvast meer weten over de kosten van Traaise warmte en stroom? Je kunt het concept aansluit- en leveringscontract alvast inzien.