20-08-2018

De Heldenreis van de Traaienaren; bijeenkomst voor lokale initiatieven

30-09-2021 / 14:30

30-09-2021 / 14:30

Uitnodiging
De Heldenreis van de Traaienaren
Zo kan het ook – een bredere en sociaal gefundeerde aanpak

 

Datum:                Donderdag 30 september 2021
Tijd:                      Van 14.30 uur tot 17.00 uur (borrel na afloop)
Locatie:                Bergen 26 Terheijden
Aanmelden:        Via onderstaand formulier

 

“Het begint met een droom”

Hoe krijgen we de Brabantse gemeenschappen in beweging? En komen we tot een energiesysteem in het belang van de inwoners? In Terheijden laten ze zien dat het kan. Op een andere manier, met een brede en sociaal gefundeerde aanpak. Ragnhild Scheifes ging op zoek naar het succes en schreef een antropologisch verslag over de ‘Heldenreis van de Traaienaren’.

Dit verhaal start bij een droom en laat zien hoe je van ‘Het lukt zeker niet, hè?’, naar ‘Ja da wil ik!’ komt. Tijdens de bijeenkomst gaan we samen met jou op reis, langs de kritische succesfactoren, van een lokaal initiatief.

We merken dat er behoefte is aan een verhaal dat aansluit bij de leefwereld van de inwoners. Aan een aanpak waarin de gebruiker van de energie centraal staat. Maar hoe werkt dat dan? Vanuit het Traais perspectief gaan we graag met je in gesprek. Ons doel is om samen de gereedschapskist verder te vullen en te ontdekken of en hoe we dit ook op andere plaatsen in Brabant vorm kunnen geven.

Centrale vragen tijdens de bijeenkomst:

  • Hoe overstijg je een project en kom je tot energiegemeenschappen?
  • Hoe vind je de verbinding met de lokale gemeenschap?
  • Hoe bouw je aan een verhaal dat aanslaat?
  • Welke rol pak je als lokaal initiatief en hoe werk je samen met de gemeente?

Breng jouw casus in aan onze ronde tafel

Deze bijeenkomst organiseren we speciaal voor lokale initiatieven die groot denken en kansen zien in een eigen, lokale energievoorziening. Herken je jezelf hierin? Neem plaats aan onze ronde tafel. Op basis van casuïstiek zoeken we naar verdieping. Wat voor project heb jij voor ogen? Waar werk je aan of waarbij wil jij betrokken raken? Graag nodigen we je uit om jouw casus vooraf in te sturen via onderstaand formulier.

Liever in het publiek?

Rondom onze tafel is ruimte voor publiek. Wil je geïnspireerd raken? Meld je aan als toehoorder via onderstaand formulier.

Programma

  • Welkom en Introductie, Pim de Ridder – initiatiefnemer Traais Energie Collectief
  • De Heldenreis van de Traaienaren, Ragnhild Scheifes – antropoloog – Sustainable Thinking
  • In gesprek over een nieuw narratief, Het vullen van de gereedschapskist
  • Afsluiting

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Traais Energie Collectief in samenwerking met het Programma Sociale Innovatie Energietransitie (SIE) – samenwerking Enpuls & Provincie Noord-Brabant.