Maak kennis met het bestuur van TEC

Het Traais Energie Collectief heeft sinds de officiële oprichting in 2018 een driekoppig bestuur. Terheijdenaren Theo den Exter (links op de foto, voorzitter), Daphne Smolderen-Pieterman (secretaris) en Sander Lodewikus (penningmeester) stellen zich graag aan je voor.

Onrust over grootschalige zonnevelden

In september stemde de Drimmelse gemeenteraad in met beleid dat de komst van grote zonnevelden mogelijk maakt. Gunstig voor TEC, want ons zonnepark aan de Bergen komt hiermee een stap dichterbij. Maar ook andere ontwikkelaars roken hun kans. Zij vroegen in rap tempo voor verschillende locaties een vergunning voor een groot zonneveld aan. Veel omwonenden zijn hier niet blij mee. Wat betekent de ophef voor ons Traaise zonnepark? Pim de Ridder, mede-initiatiefnemer van TEC, reageert.

Aanleg warmtenet in 2019 van start

Het Traais Energie Collectief wil Terheijden voorzien van duurzame stroom én warmte. Dit najaar kreeg gemeente Drimmelen een rijkssubsidie om het centrum van Terheijden aardgasvrij te maken. TEC kan hierdoor al in 2019 starten met de aanleg van een warmtenet in de Hoofdstraat, Raadhuisstraat, Molenstraat en Markstraat. We vragen projectleider Niek Willemsen om een toelichting.

€ 3,4 miljoen voor aardgasvrij centrum Terheijden

Gemeente Drimmelen krijgt € 3,4 miljoen rijkssubsidie om het centrum van Terheijden aardgasvrij te maken. Met deze bijdrage wil de gemeente de plannen van TEC ondersteunen. ‘Opnieuw een opsteker voor ons collectief’, stelt Pim de Ridder, mede-initiatiefnemer van TEC. ‘De puzzelstukken die nodig zijn om Terheijden energieneutraal te maken vallen steeds meer op hun plek. We zijn hard op weg om het eerste energieneutrale dorp van Brabant te worden.’

Vergunning verleend voor Traaise windmolen

Provincie Noord-Brabant heeft ingestemd met het Provinciaal Inpassingsplan en de omgevingsvergunning voor 28 geplande windmolens langs de A16. Een van deze molens komt in handen van burgers, verenigd in het Traais Energie Collectief. Met dit besluit is de weg vrij voor het collectief om een eigen Terheijdense windmolen te bouwen. Het doel van het Traais Energie Collectief, een eigen duurzame energievoorziening, komt hiermee een stap dichterbij.