20-08-2018

Zonnepark met ruim 40.000 panelen voor Terheijden

Kees en Anja van Oosterhout plaatsen een nieuw puzzelstukje met zonne-energie in de Traaise energiepuzzel. (Foto: Henrike Lodewikus)

Klapper tijdens eerste Meeting Up

Duurzame plannen en bijzondere onthullingen tijdens de eerste Meeting Up van het Traais Energie Collectief op donderdag 21 september. De Traaise energietafel werd geïntroduceerd en rondom deze tafel namen diverse gasten plaats. Zij spraken over duurzame kansen en mogelijkheden voor Terheijden. Het onderzoek naar een warmte-koude netwerk in het centrum van Terheijden werd gepresenteerd en de plannen voor windmolens langs de A16 werden besproken.

Klapper van de avond was de onthulling van het eerste duurzame project, de mogelijkheid van een zonnepark in Terheijden. Bij de lancering in juni dit jaar werd de Traaise energiepuzzel gepresenteerd. De ambitie voor zonne-energie was 5.000 zonnepanelen op de daken. Dit doel wordt vorstelijk voorbijgestreefd met een mogelijk zonnepark aan De Bergen van ruim 40.00 panelen. Deze panelen leveren 9,9 mln kWh per jaar op, genoeg om alle huishoudens in Terheijden van energie te voorzien. Kees van Oosterhout, inwoner uit Terheijden en eigenaar van de grond aan De Bergen, is de samenwerking met het collectief aangegaan. Samen met zijn vrouw Anja plaatste hij het nieuwe puzzelstuk voor zonne-energie in de Traaise Energiepuzzel.

Warmtenetwerk in het dorp
De aanwezigen werden ook bijgepraat over een van de speerpunten van het collectief: het gasnet in Terheijden vervangen door een warmtenetwerk. Niek Willemsen, specialist duurzame energie, heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van zo’n warmtenet. Zijn conclusie is helder. Terheijden is klaar voor een warmte-koude opslag systeem (WKO). Het advies is om te beginnen met het verwarmen via deze weg van een aantal centrale gebouwen in de kern van het dorp: de Sint Antonius Abt, het Puzzelbad en Sport Vereniging Terheijden. Op langere termijn kunnen ook woningen worden aangesloten.

Wethouder Hans Kuijpers steunt plannen
Wethouder Hans Kuijpers van de gemeente Drimmelen was een van de gasten aan de energietafel. Over het collectief was hij positief: “Het Traais Energie Collectief is een mooi initiatief. Ik hoop dat in ieder dorp binnen onze gemeente mensen opstaan en dit voorbeeld volgen. De gemeente zien wij als een van de partners. Wij faciliteren het om het draagvlak zo breed mogelijk te krijgen”, aldus Kuijpers.

Meer weten over duurzame energie?
De energietafel brengt Terheijden en zijn duurzame locaties in beeld en nog belangrijker, hij volgt zijn weg langs deze locaties. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzame energie kan mee op pad. Ben je nieuwsgierig naar het Traais Energie Collectief en wil je weten waar de tafel de volgende Meeting Up staat? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.