20-08-2018

Op zoek naar het duwtje om de energietransitie te versnellen

Hoe krijg je een heel dorp zelfvoorzienend met energie van eigen lokale bronnen? Hoe houd je zelf de regie nu en in de toekomst? Hoe wordt verduurzamen voor iedereen mogelijk? En de grootste uitdaging: hoe kom je in een dorp tot gasloos wonen?

Met deze vragen zijn we de afgelopen jaren hard aan het werk in Terheijden. We maken flinke stappen met een windmolen die volop energie opwekt. Realiseren succesvolle energiebespaarprojecten, hebben 700 leden die meedenken en meedoen en bijna 100 woningen zijn aangesloten op het warmtenet. Ook beseffen we dat we er nog lang niet zijn. En hoe graag we het in Terheijden allemaal zelf willen doen, we kunnen het niet alleen!

De stap ‘van het gas af’ is een moeilijk proces. We willen graag dat iedereen mee kan doen, maar hoe maken we dat mogelijk en hoe brengen wij -maar ook de gemeente en de provincie- de urgentie over? Deze vragen hebben wij vanochtend in de stal van de Energiebrouwerij voorgelegd aan Ina Adema (Commissaris van de Koning in Noord-Brabant), aan burgemeester Boy Scholtze en aan wethouders van de gemeente Drimmelen.

Wij zoeken dat laatste element, het ontbrekende puzzelstuk. Het duwtje om de energietransitie te versnellen. Aan beide partijen hebben we een puzzelstuk overhandigd met het verzoek om samen met ons te gaan puzzelen en de juiste weg te vinden naar een energieneutraal dorp. We zijn er klaar voor!