20-08-2018

Woonvizier en TREM aan de slag voor gasloze Terheijdense huurwoningen

Woonstichting Woonvizier en de Traaise Energie Maatschappij (TREM) gaan samenwerken om Terheijden verder te verduurzamen. Eind september tekenden zij een overeenkomst om 73 huurwoningen in Terheijden aan te sluiten op het Traais Warmtenetwerk. Na aansluiting op het warmtenet kunnen deze woningen van het gasnet afgesloten worden. Deze herfst start TREM met het leveren van duurzame warmte aan Terheijdense huishoudens.

Het gaat om 73 woningen van Woonvizier in de straten waar het Traais Warmtenetwerk nu al ligt of binnenkort wordt aangelegd. Om de huizen op het warmtenet aan te sluiten is nog een leiding naar binnen nodig en moet de gasketel worden vervangen door een warmteafgifteset. Huurders die dat willen kunnen overstappen op Traaise warmte. Ongeveer een derde heeft al aangegeven dat van plan te zijn.

Voor de woonstichting betekent het aardgasvrij maken een nieuwe stap in het duurzaam maken van woningen. De afgelopen jaren heeft Woonvizier al flink op verduurzaming ingezet. Bijvoorbeeld door daken en gevels te isoleren en enkel glas te vervangen maakt de woonstichting het voor huurders mogelijk om energie te besparen.

De warmte die TREM levert wordt met duurzame stroom gemaakt in de Energiebrouwerij in Terheijden. Deze stroom komt rechtstreeks van Windmolen de Noord, die dit najaar in bedrijf gaat, naar de Energiebrouwerij. Windmolen de Noord is via het Traais Energie Collectief in handen van inwoners van Terheijden. TREM hoeft de stroom daarom niet op markt te kopen. De prijs voor warmte is dan ook niet afhankelijk van de grillige energiemarkt.

TREM is de werkmaatschappij van het Traais Energie Collectief. Inwoners kunnen bij de TREM duurzame warmte en lokaal opgewekte stroom afnemen.

Foto: Pim de Ridder (tweede van links) en Herwin Janssen (tweede van rechts) tekenen namens TREM voor de samenwerking met woonstichting Woonvizier.