20-08-2018

Energie uit de Mark

Energie uit de Mark is een innovatief project en helpt Terheijden verder op weg naar energieneutraliteit. De basis is het gebruik van een warmte-koude opslag systeem (WKO). Dit systeem werkt eigenlijk heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is een geschikte bodem, die hebben we in Terheijden, en twee grondwaterbronnen.

WKO-systeem

Het WKO-systeem werkt als volgt: De ene bron haalt in de zomer koud grondwater omhoog uit de bodem en pompt het via buizen naar de aangesloten gebouwen. Dit koude water wordt direct gebruikt voor het koelen van het gebouw waardoor het water weer opwarmt. Dit opgewarmde water wordt in een andere bron weer in de bodem gestopt. Hier ontstaat gedurende de zomer een ondergrondse bel met warm grondwater. Door de isolerende werking van de bodem behoudt dit water zijn warmte tot de winter. Dan pompen we dit weer op om dezelfde gebouwen, dit keer via een warmtepomp, te verwarmen. Hierdoor koelt het grondwater af en belandt het weer in de koude bron, klaar voor gebruik de volgende zomer. Dit gaat zo elk seizoen heen en weer. Heel duurzaam, stil en onzichtbaar.

Warmte uit de Mark

In Terheijden werkt het net iets anders. De woningen in Terheijden hebben vooral verwarming nodig en geen koeling. We moeten dus ergens extra zomerwarmte vandaan halen. Hiervoor gebruiken we het warme water dat zomers door de Mark stroomt (aquathermie). In het warme water zit voldoende energie waarmee we de warme bron kunnen laden. Dit heeft als bonus dat we ook de waterkwaliteit verbeteren door het water in de haven in beweging brengen en iets afkoelen in de zomer.

Koppeling zon en wind

Het is natuurlijk een prachtig idee om zomerwarmte te gebruiken om te verwarmen in de winter. Helaas is de temperatuur van het opgeslagen grondwater zo’n 20 graden. Dit is niet voldoende om je radiatoren mee te verwarmen of om mee te douchen. Om de temperatuur te verhogen gebruiken we hoge temperatuur warmtepompen. Deze pompen gebruiken elektriciteit om warmte van een lage naar een hoge temperatuur te brengen, in ons geval 75 graden. Een warmtepomp is veel efficiënter dan bijvoorbeeld een waterkoker, maar het kost nog steeds veel elektriciteit. Om deze reden maken we een directe verbinding tussen windmolen De Noord en de warmtepompen. Zo weten we zeker dat onze warmte 100% duurzaam is. Nog een bijkomend voordeel: pieken in de productie van de windmolen vangen we op, maken vervolgens warmte en deze slaan we op in een warmtebuffer.