20-08-2018

Windmolen De Noord

Sinds voorjaar 2023 draait onze eigen Traaise Windmolen De Noord. Vanaf de snelweg is het goed te zien: bovenaan de mast, op de gondel, prijkt het logo van het Traais Energie Collectief. Een belangrijke stap voor Terheijden naar een eigen, duurzame energievoorziening.

Uniek is dat de stroom rechtstreeks via een eigen kabel de Energiebrouwerij in de Schansstraat binnenkomt. Vanaf de Energiebrouwerij gaat de stroom het dorp in. Zo weten we zeker dat de stroom van onze eigen molen komt.

Windmolen De Noord, met een masthoogte van 135 meter, wekt een hoop energie op. Even wat cijfers: 5,7MW vermogen, 210 meter hoog en 16mln KWh verwachte opwek). Hiermee kan de Traaise Energie Maatschappij (TREM), het lokale energiebedrijf van het Traais Energie Collectief, alle 2500 huishoudens en bedrijven in Terheijden van stroom voorzien. Een deel gebruiken we in de Energiebrouwerij om warmte te maken voor het Traais Warmtenetwerk. Duurzame energie uit eigen bronnen dus!

Traaise stroom

De TREM levert de stroom van Windmolen De Noord aan huishoudens en bedrijven in Terheijden. Iedereen in Terheijden kan een stroomcontract bij de TREM afsluiten. De stroom uit je stopcontact komt dan rechtstreeks van Windmolen De Noord. Als het niet waait ben je toch verzekerd van stroom, omdat we dit via andere duurzame bronnen inkopen. In de toekomst hopen we de opgewekte energie ook op te kunnen slaan.

Met Traaise stoom is jouw elektriciteit duurzaam en vlakbij huis opgewekt. Je helpt meteen Terheijden verder op de kaart te zetten als energie-voorloper. We zorgen zelf voor onze energie. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer impact we samen maken.

Transitiegas

Kun jij momenteel nog niet van het gas af, maar wil jij op termijn je woning verduurzamen? Naast stroom biedt de TREM ook Transitiegas aan. Dit houdt in dat we gas leveren tot het moment dat je woning kan worden aangesloten op het Traais Warmtenetwerk of een andere duurzame Traaise energiebron.

Energiecontract

TREM biedt een VolFlexcontract aan voor Traaise stroom en Transitiegas. Om stroom te leveren maken we gebruik van de vergunning van onze partner Hezelaer Energy. Hezelaer verzorgt ook de backoffice. De tarieven zijn afhankelijk van de actuele prijzen op de energiemarkt. Ben je benieuwd naar een contract? Bekijk online jouw offerte of sluit een contract voor Traaise stroom en/of Transitiegas af.

Kostprijsmodel

TREM werkt aan een vaste prijs voor stroom van Windmolen De Noord. Dit is volgens een kostprijs+ model. Hierin staat vast hoeveel het kost om stroom te maken. In deze prijs zijn onder meer de kosten voor de molen, de (aanleg) kabel, de Energiebrouwerij en de energielevering doorberekend. Met een vaste prijs zijn we onafhankelijk van de energiemarkt, die tegenwoordig nogal eens onvoorspelbaar blijkt te zijn. Omdat dit in ons land nog niet vaak is gedaan kost het tijd om dit kostprijs+ model te ontwikkelen en in te richten.

Eigen energie

Burgers, bedrijven en organisaties uit Terheijden kunnen samen via het Traais Energie Collectief eigenaar worden van de nieuwe energievoorziening. Zo krijgen we in ons dorp zeggenschap over onze energie. Het bestuur van het Traais Energie Collectief werkt aan plannen om dit vorm te geven.

Molens langs de A16

Windmolen De Noord maakt deel uit van 28 windmolens langs de A16 die vanuit een plan van Provincie Brabant zijn ontwikkeld. Zes molens staan bij knooppunt Zonzeel. Van deze zes molens zijn er vijf in handen van traditionele ontwikkelaars (Eneco en Pure Energie). Eén molen is toegekend aan het Traais Energie Collectief.

De locatie van de zes windmolens tussen de Mark en knooppunt Zonzeel. B6 is Windmolen De Noord. Rechtsonder de twee molens bij Nieuwveer, die ook deel uitmaken van het Provincie-plan.